Magazyn Wiatr - portal żeglarzy i pasjonatów sportów wodnych

Bezpieczne gotowanie. Gaz tylko w certyfikowanych kuchenkach

  • Magazyn „Wiatr”
  • poniedziałek, 17 marca 2025

Płyta DynaCook na pokładzie łodzi Parker 100 Sorrento. Fot. Wacław Klemp / Parker Poland

Prace projektowe, patenty, badania, certyfikacje i audyty nadzoru produkcji – oto wyzwania, które stoją przed producentami gazowych płyt ceramicznych do jachtów i kamperów. W niektóre procedury trzeba zainwestować nawet 100 tys. zł. Dlatego wybierając nową płytę do naszego kambuza, warto zwrócić uwagę, czy produkt, który wpadł nam w oko, przeszedł wszystkie etapy certyfikacji i tym samym, czy producent zadbał o pełne bezpieczeństwo użytkowników.

– Płyty ceramiczne DynaCook, wytwarzane w technologii gaz pod szkłem, badamy i certyfikujemy zgodnie z rozporządzeniem GAR, które dotyczy sprzętu gazowego. Rozporządzenie to przywołuje normy serii PN-EN 30 opisujące warunki i wymagania, które muszą spełniać wszystkie nasze produkty – mówi Paweł Nowak, prezes zarządu spółki Dynaxo, producenta płyt DynaCook. – W rozporządzeniu wymienione są trzy podstawowe normy, które musi spełnić producent chcący oferować swe towary na rynkach Unii Europejskiej.

(…)

Płyt szukajcie w sklepach żeglarskich, a akcesoriów do nich w sklepie producenta www.sklep.dynacook.pl (zakładka: Produkty → Camper & Yacht). Pełną listę wszystkich sklepów znajdziecie na www.dynacook.pl (zakładka: Gdzie kupić → Camper & Yacht). W wybranych sklepach stacjonarnych płytę można na miejscu obejrzeć, zapoznając się z instrukcją montażu i obsługi. Pytania można kierować do serwisu producenta: 606 649 549, serwis@dynaxo.pl.

Model X2 Domino (do montażu odwróconego o 90 stopni – dłuższym bokiem prostopadle do krawędzi blatu).

Cały artykuł na łamach magazynu „Wiatr”.

WEB KIOSK: 

https://publuu.com/flip-book/287/1805658/page/24


PDF: 

https://magazynwiatr.pl/pdf/MagazynWiatr_03_2025.pdf

Tagi: .
Wiatr portal dla żeglarzy

Witamy na portalu Wiatr.pl

Zaloguj się i odkryj nowe możliwości